130513

F.d baptistkapellet i Staffansbo.

F.d baptistkapellet i Staffansbo.

Pappa fyllde år den 17 april. Min present i år var en utflykt mot okänt mål när våren/försommaren kommit. I dag bar det iväg. Min tanke var att vi skulle åka till platser som har med pappas barndom att göra.

Först tog vi Skogbovägen och passerade f.d baptistkapellet som såldes 2005. Som vi kan se så har de nya ägarna gjort en vinkelutbyggnad.

Resan gick vidare, vid Röjnings tog vi in och passerade Slätten. I det här huset bodde en gång min farmor Agnes tillsammans med sin nye man Albert (hennes första man Edvard avled 1933).

I Slätten bodde farmor en gång.

I Slätten bodde farmor en gång.

Här är platsen som pappa och jag talat om länge att vi skulle åka till. Efter Fågelvägen står en gammal ladugård. Men för oss är det inte vilken ladugård som helst – denna ladugård stod tidigare i Lagens, Skobbo, på gården där pappa är född.

Denna ladugård stod tidigare i Lagens på gården där pappa är född.

Denna ladugård stod tidigare i Lagens på gården där pappa är född.

Min farfar hette Per Edvard Andersson. Han var född den 26 juli 1892 (jag är också född den 26 juli) i Berg Östervåla. Han avled 8 november 1933 i Skogbo Kåbo Östervåla. Han lämnade då sin 30 år gamla hustru Agnes ensam med fem barn, varav min pappa var yngst. Han var då inte ens två år gammal. Farmor flyttade då i från Lagens, Skogbo, mitt i skogen, till Kraka (intill nuvarande Skogsvallen) utanför Östervåla efter Uppsalavägen. Sedan blev ladugården på min pappas födelsegård, pappa tror att det var omkring 1935, flyttad från Lagens och uppställd efter nuvarande Fågelvägen.

Så det var verkligen spännande att för första gången besöka denna ladugård och tänka att här gick min farmor och farfar, pappa och hans syskon in och ut just i denna ladugården för ungefär 80 år sedan. Pappa tror att den högra delen av byggnaden, från dörren och till höger, är tillbyggd efteråt.

Mathilda i köket.

Mathilda i köket.

Katten Leif.

Katten Leif.

Resan fortsatte via Söderfors till Valbo köpcentrum där vi åt lunch och gick på Clas Ohlson. På vägen hem stannade vi till hos Mathilda i Hedesunda. Mathilda är min systerdotter och alltså pappas barnbarn. Mathilda studerar på högskolan i Gävle och bor i Hedesunda med sin man Adam och deras två katter Barbro och Leif.

Från Hedesunda gick så resan tillbaka till Östervåla över Ön. Där var försom-margrönskan underbart vacker med Dalälven på båda sidor om vägen, ibland i alla fall. Ett par bilder från Ön, Hedesunda.

Ön, Hedesunda.

Ön, Hedesunda.

Björkar på Ön, Hedesunda.

Björkar på Ön, Hedesunda.

Från ön åkte vi Horrskogsvägen hem. Stannade vid länsgränsen, numera Gästrikland/Uppland och tidigare Gästrikland/Västmanland, och fotograferade minnesstenen av den sista kända avrättningen i Östervåla socken, 1836.

Minnessten över den sista kända avrättningen i Östervåla socken.

Minnessten över den sista kända avrättningen i Östervåla socken.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s