130423

Som jag berättat tidigare gjorde jag för några veckor sedan ett besök vid fotogömslet i Färnebofjärdes nationalpark. Där skulle jag fotografera örnar och besöket skulle också resultera i en artikel i Sala Allehanda.

Fredagen den 19 april blev artikeln införd i SA. Här kommer artikeln och några bilder från besöket vid myren.

Den första havsörnen jag såg satte sig i en grantopp vid skogskanten på andra sidan myren. Här omgiven av några korpar.

Den första havsörnen jag såg satte sig i en grantopp vid skogskanten på andra sidan myren. Här omgiven av några korpar.

Med ficklampans hjälp tar jag mig fram i mörkret till gömslet för att för första gången få tillfälle att fotografera havsörnar. Genom Föreningen för fågelskydd och naturvård vid nedre Dalälvens arbete finns nu denna möjlighet att i ett gömsle någonstans i Färnebofjärdens nationalpark studera och fotografera fågellivet vid myren.

 Efter att installerat mig i gömslet och satt upp kameran börjar min väntan på att få se örnarna vid myren. Det är fortfarande mörkt när jag hör det första fåglarna. Strax före klockan sex ser jag de första korparna landa vid åteln omkring 30 meter från gömslet.

 Stig Holmstedt, aktiv i Föreningen för fågelskydd och naturvård i Färnebofjärdens nationalpark har berättat för mig att ”bara i och närmast nationalparken finns i dag 6-7 havsörnspar”. Han berättade också att det åter ha blivit önskvärt att lägga ut giftfri vinterföda åt örnarna då det tyvärr har upptäckts nya gifter längs delar av Norrlandskusten.

 Efter två timmars väntan ser jag plötsligt två havsörnar majestätiskt flyga efter skogskanten på andra sidan myren. ”Äntligen!” utbrister jag tyst för mig själv. En av dem sätter sig i en grantopp. Jag studerar örnen genom objektivet under en halvtimme innan den plötsligt lyfter och glidflyger ner på myren omkring 75-100 meter framför mig. Strax ansluter sig också den andre örnen.

 Först har örnarna någon form av kontakt med varandra, flyger lite och förflyttar sig över myren. Sedan ställer de sig en bit ifrån varandra och står stilla. Efter tio minuter lyfter en av örnarna. Den andre finns kvar i en halvtimme innan också den försvinner bort över skogen. Min önskan har gått i uppfyllelse. 

Örnen spanar ner mot myren.

Örnen spanar ner mot myren.

FAKTA OM FÄRNEBOFJÄRDENS NATIONALPARK

Färnebofjärdens nationalpark. En orörd vildmark i gränslandet mellan Västmanland, Uppland, Gästrikland, Dalarna och bara 15 mil från Mälardalen. En vildmark som bjuder på en mosaik av skogar, ängar, myrmarker och ett rikt djur- och fågelliv.

 1998 inrättades Färnebofjärdens nationalpark som utgörs av en stor fjärd av älven med kringliggande skogar och våtmarker. Här vid den biologiska norrlandsgränsen har området fått sin speciella miljö. I Nationalparken möter myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär sydliga lövskogar med inslag av ek och lind. Enligt Länsstyrelsen i Gävleborg är Nedre Dalälven ur ”naturvårdssynpunkt Sveriges i särklass mest värdefulla område”. Nationalparken är också känd för sin fågelrikedom. I området finns hela 205 fågelarter varav drygt 100 arter häckar regelbundet i området. 

De två havsörnarna förflyttar sig över myren.

De två havsörnarna förflyttar sig över myren.

En havsörn stannade på myren i tio minuter. Den andre kunde jag studera under en halvtimme.

En havsörn stannade på myren i tio minuter. Den andre kunde jag studera under en halvtimme.

Det fanns även gott om korpar vid myren.

Det fanns även gott om korpar vid myren.

Även måsarna blev fler allt eftersom förmiddagen gick mot lunchtid.

Även måsarna blev fler allt eftersom förmiddagen gick mot lunchtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s